shadow

de klok van burgemeester en scheepsbouwer Ary van der Hoog..

huwelijksgeschenk van Ary van der Hoog en Heyltje van der Klift op 17-08-1783

Op de valreep een prachtig berichtje voor Oudejaarsdag 2016: het verhaal van de klok van Burgemeester Ary van der Hoog uit Willemstad!!

Enige tijd geleden kreeg ik het volgende mooie emailbericht:

Voor de voortreffelijke website “Pieter van der Hoog” hierbij een aanvulling over Stamvader Arie 1753-1846.
Onderstaande foto is de klok die Ary kreeg bij zijn huwelijk met Heyltje van der Klift in 1783. Deze klok, gemaakt in Rotterdam, is in mijn familie gebleven via Ewoud (1789-1858), zijn zoon Arie (1823-1877), diens dochter Johanna met haar echtgenoot Willem Jacobsz Kat, hun dochter Johanna Wilhelmina Adriana Kat.  De laatste was mijn oudtante van wie ik de klok heb geërfd.
De klok loopt nog steeds perfect!

Even een geheugenopfrisser: Ary v.d.Hoog was de broer van Pieter v.d.Hoog (de opa van de reder/kapitein en onze voorvader). Zij waren de zoons van Ewoud v.d.Hoog van de Statenbijbel. In het berichtje van 25 mei 2015 kun je lezen over de portretten van Ary v.d.Hoog en Heyltje v.d. Klift die ik toegestuurd kreeg van de Heemkundekring Willemstad.

Vanuit Willemstad ging deze familietak naar Maassluis (scheepswerf Ewoud v.d.Hoog), vandaar naar Amsterdam. Een prachtig verhaal.. maar.. deze website gaat over Pieter v.d.Hoog de reder uit Krimpen aan de Lek..

In Amsterdam zijn we kennis wezen maken met de bezitter van de klok. Enorm leuk en interessant! Natuurlijk werd de klok gefotografeerd.. Elke zondagmiddag om 12 uur wordt de klok opgewonden. En regelmatig wordt hij nagekeken. Wat mooi dat er zo zuinig wordt omgegaan met een stukje familie erfgoed!