kapitein J.J. van der Laag

kapitein Jan Jacobs van der Laag
kapitein Jan Jacobs van der Laag (1851-1909)

WVC_6537Jan Jacobs van der Laag werd geboren op 8 oktober 1851 in Hollum op Ameland. Rond 1881 trouwde hij met Gelske Willems de Boer (11 sept. 1852-25 dec. 1933) Ze kregen 4 kinderen, eerst drie jongens en toen een meisje Catharina, zij overleed 6 sept. 1995. (Ze werd ruim 101 jaar oud!) In het begin van 1900 heeft zij als klein meisje op de “Martina Johanna” een zeereis met haar ouders meegemaakt naar New York. Er is een mooie foto van haar zijn, aan het dek van de driemastbark samen met haar ouders! Van 1892 tot 1904, dus 12 jaar lang,  was haar vader J.J. van der Laag gezagvoerder op de stalen driemastbark Martina Johanna. Van der Laag was een vriendelijke man, een goede kennis van Pieter. (ik vond een prachtige foto van hem (de linkse foto!) in het bekende sigarenkistje van mijn opa!) Hij heeft zelfs nog een paar maanden met zijn gezin in Krimpen a.d. Lek gewoond!  In maart 1904 had hij het gezag over de MJ overgedragen aan kapitein Mulder. Hij zou nl. de nieuwe gezagvoerder worden van de in aanbouw zijnde viermastbark “Geertruida Gerarda”. Hij moest toezicht houden op de afbouw van het schip op de werf van Smit. En daarna was hij er in Vlaardingen bij, waar het schip getuigd werd door de Fa. Hoogerwerf. In die tijd verkreeg hij het nieuwe diploma 1e stuurman grote zeilvaart. Maar gezagvoerder werd hij niet op het nieuwe schip.. hij werd ziek en kon niet meer naar zee!

De nazaten van kapitein Van der Laag hadden de boeken met zijn rekening courant betreffende alle kosten van de bedrijfsvoering van het schip, de reizen enz., bewaard. Ton Pronker, de schrijver van het boek over de “Amicitia” mocht ze gebruiken en heeft de gegevens in zijn boek verwerkt. Dus wie interesse heeft.. in het boek van Pronker vindt je ook veel over de “Martina Johanna” en kapitein Van der Laag.

Gelske W. v.d. Laag-de Boer, Catharina v.d. Laag, kapitein J.J. v.d. Laag

Toen het schip in New York lag, zijn er aan

kapitein Van der Laag met zijn vrouw Gelske aan boord van de driemastbark Martina Johanna in New York

boord 2 mooie foto’s gemaakt, een gezinsfoto met de kleine Catharina en eentje op het dek met zijn vrouw Gelske en (met pet, links) een bootsman, daarnaast (met hoed) iemand van het kantoor van de reder in New York.

Kapitein Jan J. van der Laag overleed op 10 juni 1909,  in zijn geboortedorp Hollum.

grafstenen Van der Laag en zijn vrouw op Ameland

kontakt

plaats een reactie onder aan deze pagina of mail via: info@pietervanderhoog.nl