Nees, de dochter van Martijntje

 

Neeltje van der Hoog (Nees)Op 4 mei 1867 werd Neeltje de Jong geboren in Krimpen aan de Lek. Dochter van Martijntje Johanna de Jong en een tot nog toe onbekende vader. Ze werd later altijd Nees genoemd. Martijntje (geb. 7 mei 1832) was de ongehuwde zus van Chiela, de vrouw van reder Pieter van der Hoog. Martijntje was op het moment van de geboorte van haar dochter dus al bijna 35 jaar oud.., geen jong onbezonnen iemand die zomaar ergens in verwikkeld geraakt was. Er kwamen in het gezin van haar zus altijd veel kapiteins over de vloer. Het verhaal gaat dat zij zwanger is geraakt van een kapitein. Hij wilde graag met haar trouwen, maar Martijntje verkoos ongehuwd moeder te blijven. Het raadsel zal wel nooit opgelost worden..

Op 13 februari 1873 overleed Chiela, de 1e vrouw van Pieter van der Hoog. Meteen na de rouwperiode van een jaar trouwde Pieter toen met Martijntje op 19 maart 1874. Want hij bleef met 5 jonge kinderen achter. Nees was toen bijna 7 jaar. Vanaf die tijd heette ze Nees van der Hoog, ze werd bij het huwelijk van haar moeder met Pieter door hem “geëcht”, als dochter aangenomen.

Volgens de verhalen en brieven van kleinzoon A.P. van der Hoog (1896-1985) was Pieter zeer gesteld op de dochter van Martijntje. Het was een vriendelijk en knap kind. Ze was dol op schaatsen, kon het ook heel goed. Dat heeft er wellicht mee te maken dat Pieter één van de mede-oprichters was van de schaatsclub “Tjialf” in Krimpen aan de Lek?

Ook heeft ze ooit op een verjaardag een  prachtige fiets gekregen, een “Fongers”. Toen ze overleed is de fiets naar haar neefje (A.P.v.d.Hoog) gegaan, die Neeltje (Nees), portret (dochter Martijntje Joh.)heeft er nog jaren met plezier op gefietst. Hij was altijd heel zuinig.. en de fietsBD-1898-600x393 herinnerde hem aan zijn jong gestorven tante Nees.

De onderlinge verhoudingen in het gezin zijn altijd goed geweest. Er was geen verschil tussen de kinderen van Chiela en Nees, de dochter van Martijntje. Er is nog een brief bewaard die Machiel (de oudste zoon van Pieter) en Aartje van der Hoog-van Wijngaarden op 3 mei 1900 vanuit Hellevoetsluis stuurden aan Nees voor haar 33e verjaardag.

Helaas is Nees ziek geworden, er wordt gezegd dat het maagkanker was. Ze is geopereerd in het Diaconessenhuis in Utrecht en daarna overleden op 4 februari 1903. De rouwkaart is altijd bewaard gebleven.

Nees werd als eerste begraven in de nieuwe graftombe die Pieter had laten zetten op de nieuwe begraafplaats aan de Molenweg in Krimpen aan de Lek. Daarvoor had hij een grafkelder op de oude begraafplaats aan het Middelland. De nieuwe tombe had 4 grafruimtes. Correspondentie over de grafrechten met B&W van Krimpen daarover is bewaard gebleven. Iedereen vraagt zicht altijd af waarom er op de tombe van Pieter van der Hoog het jaartal 1903 staat terwijl hij zelf pas in 1906 overleden is. Dat komt dus door Nees, zij is als 1e bijgezet in de graftombe van Pieter van der Hoog.rouwkaart Neeltje (Nees) van der Hoog 1903

 

kontakt

plaats een reactie onder aan deze pagina of mail via: info@pietervanderhoog.nl